Bérelt vagy egyedi fejlesztésű webshopot válassz?

Webáruhát szeretnél, de nem tudod melyik megoldás lenne a legkedvezőbb számodra?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen webáruházat válasszunk. A legtöbb fórumon vagy épp a Facebookon óriási viták mennek, hogy egy egyedi rendszer vagy a bérelhető rendszer lesz-e a legjobb megoldás. Az elején leszögezném, hogy nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, viszont ha áttekintjük a felmerült előnyöket, hátrányokat, akkor könnyebb lesz döntést hoznunk a megfelelő rendszer kiválasztásában. Egy dolgot szem előtt kell tartani! A webes értékesítésnek csak egy (bár nagyon fontos) darabja a megfelelő rendszer kiválasztása. A valós eredményt többek közt a marketing eszközök, a vevő kiszolgálásának minősége és a hozzáadott érték fogja meghozni.

Kinézet, arculat

Egyszerű sablonokból tudunk választani, aminek előnye, hogy ingyen megkapjuk, de sajnos emiatt szembejöhet velünk bármikor egy pontosan ugyanúgy kinéző webáruház. Van lehetőségünk CSS módosításokkal kicsit csinosítani rajta, de a sablon az sablon marad. Az UNAS rendszere többféle sablont is felajánl, de ezek között csak 2-3 olyan sablon szerepel, ami a mai igényeknek megfelel. Lehetőségünk van egyéni kinézetet kérni, viszont ennek megkérik az árát. Az UNAS például 300.000 Ft felett kínálja ezt a szolgáltatását, de több olyan webdesigner céget, vállalkozót is találtunk, ahol ez a szolgáltatás már 40.000-80.000 Ft-tól elérhető.

Legnagyobb előnye az egyedi rendszernek a teljesen testreszabott kinézet. Természetesen a webshop elkészítés árában ez már benne lesz, de itt valójában azt kapjuk, amit szeretnénk. Erről talán kár is lenne többet beszélni. Egyértelmű az előnye az egyedi fejlesztésnek, ha szeretnénk kitűnni a sok webshop közül

Ár

Sokszor elhangzik, hogy azért jobb az egyedi rendszer, mert azt egyszer megveszed és életed végéig használod. Sajnos ezzel én nem tudok egyetérteni! Nézzük miért:

Egy egyedi fejlesztésű rendszer nagyságrendileg 200.000 Ft-tól kezdődik és itt nagyon a legalját mondtam a rendszernek. Bekértünk több cégtől egy webáruházra árajánlatot, ahol a következő igények szerepeltek:

 • WordPress – woocommerce alap rendszer kialakítása
 • Design elkészítése (reszponziv)
 • Online számlázórendszer kapcsolat
 • Termékadatbázis importálás, exportálás (xml, xls)
 • Tömeges termékkép feltöltés (fájlnév egyezik a cikkszámmal)
 • Mailchimp integráció
 • kupon kedvezmény
 • Bankkártyás fizetés (otp)
 • Szállítási módok (mpl, gls)
 • Termék szűrők paraméterek alapján
 • Mennyiségi kedvezmények
 • Online chat integráció
 • Ár összehasonlító exportok (árukereső, árgép, olcsóbbat)
 • Pontgyűjtő rendszer
 • Banner slider
Ezek teljesen átlagos igények webáruház kialakítása esetén. Az árajánlatok 250.000 Ft és 2.000.000 Ft között alakultak! A legtöbb programozó egyetértett abban, hogy valahol az 1.000.000 Ft lehet az összeg, amiért ezt valójában le is lehet fejleszteni. Bár a kérdésben em hangzott el, de ezeket az igényeket például az UNAS webáruház tudja (kivétel nélkül). Sőt azt is kiemelném, hogy egy bérelt rendszernél, ha szeretnénk például OTP helyett Budapest Bankos fizetést, akkor pár kattintás és már működik is. Egy egyedi rendszernél minden ilyen változtatásért újra fizetni kell. Sőt minden újdonságért fizetni kell. Szóval hiába vettük meg egyszer egy nagyobb összegért, ha haladni akarunk a korral vagy váltunk futárcéget vagy bankot, minden változás újra programozással és ezzel együtt költségekkel jár. Az egyszeri magas költség mellé még tárhelyet is kell fizetnünk, ami minőségi tárhely esetén minimum évi 10.000 Ft – 20.000 Ft közötti összeget jelent. Ezzel szemben nézzük az UNAS árait. Az UNAS esetén egy alap csomag, ami nem tartalmaz minden extrát, már 12.000 Ft+áfától elérhető! De legyen korrekt az összehasonlítás, ha az összes extrát bekapcsoljuk, akkor az árak így alakulnak:
 
 • 150 termék esetén – 32.000 Ft+áfa/év
 • 1.000 termék esetén – 40.000 Ft+áfa/év
 • 2.000 termék esetén – 56.000 Ft+áfa/év
 • 5.000 termék esetén – 72.000 Ft+áfa/év
 • 10.000 termék esetén – 104.000 Ft+áfa/év
Ebben az esetben nem kell külön tárhelyet fizetni. Ezért a pénzért folyamatos fejlesztéseket és karbantartást kapunk. Jelenleg 4.000 webshopot üzemeltetnek az UNAS-nál. Természetes, hogy nekik sokkal költséghatékonyabb, ha fejlesztenek valamit, hiszen ezt azonnal több ezer ügyfélnek teszik elérhetővé. Kisvállalkozások esetén a leggyakoribb csomagok a 150-1000-5000 termékes csomagok. Úgy gondolom itt nincs miről beszélni. Az ár mindenképp a bérelt rendszer fele fogja billenteni a mérleg nyelvét

Funkciók

Egy egyedi rendszernél bármit lefejlesztenek nekünk, csak legyen elég pénzünk. Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy aki most szeretne elkezdeni a neten kereskedni, az sajnos nincs is tisztában az igényeivel. Így vagy hagyatkozik a programozókra vagy magától próbálja kitalálni, hogy mire is lehet szükség. Aztán jobb esetben kiderül, hogy mi maradt ki. Rosszabb esetben pedig soha nem fog használni sok hasznos funkciót, mert egyszerűen nem is tudja, hogy létezik az adott lehetőség. Egy bérelt rendszer esetén viszont rengetek funkciót talál csak azt kell eldöntenie, hogy használja vagy sem. Pár havonta jelennek meg újdonságok, amiket azonnal használatba is vehetsz. Nincs plusz költség! Csak bekapcsolod és használod, ilyen egyszerű.

Összegzés

Nagyon sok negatív kritika éri a bérelhető webshopokat, de azt lehet megfigyelni, hogy a legtöbb esetben webáruház építéssel foglalkozó szakemberek fogalmazzák meg ezeket a kritikákat. És azért azt senkinek nem kell magyaráznom, hogy aki abból él, hogy ilyen rendszert ad el nektek, az egyértelmű, hogy a saját rendszerét fogja fényezni. Viszont én ismerem mindkettő oldalt és a sok programozóval ellentétben én saját bérelt webshopot is üzemeltetek már több éve! És az én tapasztaltam az, hogy egy kezdő vállalkozásnak sokkal olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb egy bérelhető rendszer. Ezen felül gondoljatok bele, sok esetben még az sem biztos, hogy a saját webáruház úgy fog termelni, ahogy szeretnénk, kérdés mennyire lesz piacképes az ötlet. Bár kockázat nélkül nincs üzlet, de azért lehet kevésbé fáj egy kis bérleti díjat elbukni, mint egy több százezres esetleg milliós fejlesztés árát.

Amiről még fontos beszélni

Választhatsz bármilyen rendszert as iker sajnos több dolgon fog múlni! Hiába lesz egy fantasztikus, jól működő, gyönyörű webshopod, ha azt rajtad kívül senki nem látja. A webáruházba rengeteg terméket kell majd feltöltened, ami sok munkával jár majd. UNAS esetén szerencsére van xls, xml alapú feltöltés, így a beszállítótól kapott terméklista könnyen feltölthető, ezzel rengeteg időt spórolva. Természetesen a webáruházba vásárlók is kellenek. És a vásárlókhoz olyan eszközöket kell használnod, amihez szintén vagy szakértőre és pénzre vagy a saját szabadidődre lesz szükség.

 

 • SEO
 • Facebook hirdetések
 • AdWords hirdetések
 • Remarketing eszközök
 • Blogok
 • Youtube csatorna
 • E-mail marketing
 • Árösszehasonlító oldalak használata